Welkom op de website van Catharina van Bemmel. 

Catharina van Bemmel werd geboren in 1967 en woonde tot haar twintigste levensjaar op een binnenvaartschip. Ze groeide op in de natuur en de verbondenheid daarmee heeft haar gevormd als mens. Tot haar 20e levensjaar leefde zij, bij wijze van spreken, tussen de tubes olieverf en potten terpentijn van haar vader en hoorde zij de verhalen van de generaties kunstschilders die haar voorgingen. Een generatie schilders die teruggaat tot zeker de 16e eeuw.
Als kind zat ze vaak samen met haar vader te schilderen. Hij was haar eerste leraar. Van hem én van haar oom, eveneens professioneel kunstschilder, leerde zij de eerste kneepjes van het vak.

Passie
Schilderen is voor Van Bemmel een queeste naar de bezieling, dat wat niet (direct) zichtbaar is en in diepte zijn eigen verhaal leeft, doorgronden en realistisch weergeven. Haar schilderijen ademen veelal een sfeer van sereniteit en vertellen een eigen verhaal. Een oprecht geschilderd schilderij heeft naar haar mening een persoonlijkheid, een ziel. Dan krijgt het een eigen leven. De schouwers die daar voor open staan ervaren dit dan alsof er een stille conversatie ontstaat, tussen hen, het schilderij en diens maker. Dezelfde stille conversatie die al voorafgaat aan het uiteindelijk schilderen zelf, is daarbij voor Catharina een onmisbaar deel van het proces.

Vaardigheden
Catharina past de schildertechniek van de oude meesters toe. Kennis van het oude ambacht biedt de mogelijkheid om realistisch en zeer gedetailleerd te schilderen met aandacht voor licht, schaduw, contrast, vorm en sfeer waardoor levendige schilderijen ontstaan met sprekende kleuren mede ook omdat zij haar pigmenten ten dele zelf maakt. Net als de Hollandse en Italiaanse meesters schildert zij laag over laag, een tijdrovend en intensief proces maar met het gewenste resultaat.

CV
Catharina is vanaf 2009 werkzaam als kunstschilder. Veel van wat zij heeft geleerd heeft zij meegekregen van haar vader en door haar opleiding aan de the Florence Academy of Art in Italië en de Russische Repin Academy. Dit is wat haar heeft gevormd in haar werk tot wat het nu is. In Nederland verbleef zij eerder al enige tijd aan de Nieuwe Academie en de Klassieke Academie maar na een periode in Italië kon ze niet anders dan terug te keren naar diverse scholingen daar.  Hier kreeg zij les op de academie en van diverse gerenommeerde kunstschilders. Zij is nagenoeg dagelijks bezig met haar werk en wil zich daarbij steeds verder verfijnen. Om die reden blijft zij zich nog steeds verder ontwikkelen. Niet alleen wat betreft het schildervak maar ook restauratie technieken.

Don't only practise your art, but force your way into its Secrets.
For it and knowledge can raise men to the Divine. – Beethoven